De mens wordt steeds ouder. Het is in ons eigen belang om zolang mogelijk gezond te blijven. Een aantal artsen hebben boeken geschreven over hoe je langer gezond oud kan worden. Een belangrijk advies is om je leefstijl een klein beetje aan te passen. Gezonde voeding, vitamines en supplementen, veel lichaamsbeweging, minder stress en sociale contacten.

Er zijn een aantal interessante boeken van: Kris Verburgh (De voedselzandloper/The Food Hourglass en Veroudering Vertragen/The Longevity Code. See: http://www.krisverburgh.com/), William Cortvriendt (Hoe word je 100), Valter Longo (The Longevity Diet see:https://www.valterlongo.com/).

Een aantal bekende sprekers over voeding en gezondheid (er zullen ongetwijfeld nog veel meer zijn): Prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en Prof. dr. Jaap Seidell van de VU Amsterdam, Andrea Maier hoogleraar Gerontologie aan de VU Amsterdam en hoogleraar Interne Geneeskunde aan de University of Melbourne.

Een bekende onderzoeker en spreker over de invloed van beweging en muziek op de hersenen is Erik Scherder.
Zie: https://www.benzhi.eu/gezondheid/erik-scherder en: https://scherder.nl

Er zijn ook onderzoeken gedaan met de zebravis. De zebravis zou de sleutel kunnen zijn naar de bestrijding van blindheid en het verouderen van lichaamscellen in mensen.

Een telomeer is een zich herhalend stuk DNA aan het uiteinde van elk chromosoom. Telomeren beschermen de genen die aan het eind van het chromosoom liggen tegen beschadigingen. Bij elke celdeling worden de nieuwe chromosomen een stukje korter. Een cel kan zich steeds weer delen tot dat de telomeren zo kort wordt dat het afsterft. Moleculair bioloog Elizabeth Blackburn suggereert in haar boek "Het telomeereffect: een revolutionaire aanpak om jonger, langer en gezonder te leven" dat een gezonde levenstijl invloed heeft op de lengte van je telomeren. Voeding, slaap, beweging en stress hebben invloed op de lengte van je telomeren. Zie ook: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2276794/

Onderzoekers Harvard ontdekken hoe mutant eiwit to melanoom leidt.

Zie: https://win-o.nl/onderzoekers-harvard-ontdekken-hoe-mutant-eiwit-tot-melanoom-leidt  
Het artikel in The Harvard Gazette: https://news.harvard.edu/gazette/story/2023/04/researchers-discover-how-mutant-protein-leads-to-melanoma/